Trafik ceza puanları yeniden düzenlendi



Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle sürücülere uygulanacak ceza puan cetveli yeniden belirlendi.

1 Ocak 2009'da yürürlüğe girecek cetvele göre, kırmızı ışık kuralına uymamak 20, alkollü araç kullanmak 20, hız sınırlarını yüzde 10'dan yüzde 30'a kadar aşmak 10 ceza puanı gerektirecek. Daha önce araçların ön koltuğuna oturacak çocukların yaş sınırı da 12'den 10'a düşürüldü. Yeni yönetmeliğe göre, bir yıl içinde 100 ceza puanını dolduran sürücülerin ehliyetlerine 2 ay el konulacak.

Yönetmelik, emniyet kemeri bağlanmasıyla ilgili de yeni düzenleme getiriyor. Buna göre, 1 Ağustos 1998'den sonra ve 13 Şubat 2009'a kadar üretilmiş M2 ve M3 sınıfı minibüs ve otobüslerin bütün koltuklarında zorunlu olmayıp, minibüslerde sürücüsü ile yanında oturan yolcuların; şehirlerarası otobüslerde arka koltuklar hariç olmak üzere, sürücüsü dahil en ön ve önünde boşluk olan arka koltuklarda, önünde boşluk olan kapı önü koltuklarında; iki katlı şehirlerarası otobüslerde merdiven önü, en ön ve önünde boşluk olan en arka koltuklarda, masa etrafında bulunan koltuklardan aracın gidiş yönüne doğru olanlarda oturan yolcular için bulundurulması ve kullanılması gerekecek. Çocukların taksilerde seyahatleri sırasında, çocuk bağlama sistemleri kullanmaları, yoksa arka koltukta oturmaları zorunlu olacak.

İçişleri Bakanlığı, Karayolları Trafik Yönetmenliği'nde değişiklik yapılmasına dair düzenlenen yönetmeliği Resmî Gazete'de yayımladı. Yönetmenliğin bazı maddelerinde önemli değişiklikler yapıldı. Daha önce araçların ön koltuğuna oturacak çocuklardaki 12 olan yaş sınırı 10'a düşürüldü. Bir yıl içinde 100 ceza puanını dolduran sürücülerin ehliyetlerine 2 ay el konulacak, yasada öngörülen eğitimi alacak olan sürücü sertifikasını ibraz ettiğinde ehliyetini geri alacak. Artırılan ceza puanı uygulamasında kırmızı ışık ihlalinde sürücünün belgesine 20 ceza puanı yazılacak.

100 puanı dolduranların ehliyetlerine 2 ay el konulacak

Trafik işaretlerine uymamak: 20

Kırmızı ışık ihlali: 20

Trafik düzenine uymamak: 20

Alkollü araç kullanmak: 20

Taşıt kullanma süreleri dışında araç kullanmak ve kullandırmak: 20

Hız sınırlarını yüzde 10'dan yüzde 30'a kadar aşmak: 10

Dönüş kurallarına riayet etmemek 20

Araçta yapılan değişikliği 30 gün içinde bildirmemek: 10

Araçların muayene süresini geçirmek: 10

Sol şeridi sürekli işgal etmek: 20



By ZaZa

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Otomobiliniz Hakkında Püf Noktalar... | TNB