Küresel ısınmaya savaş açan otomobil üreticileri, çevreci modellere yöneldi.



Küresel ısınma, otomotiv üreticilerini çevreye zarar vermeyen modeller geliştirmeye yönlendirdi. Bu yıl 62'ncisi düzenlenen Frankfurt Otomobil Fuarı'nda stant açan önde gelen markalar hybrid, hidrojen ve elektrikle çalışan modellere öncelik verdi.

General Motors, Volkswagen, Peugeot, Toyota, BMW, Mercedes Benz ve Honda'nın stantlarında çevreci modellerin ağırlığı dikkat çekti. Fiat, İtalya bayrağının renklerinden esinlenerek standını yeşil, beyaz ve kırmızı olmak üzere 3'e ayırdı; yeşil alanda çevreci teknolojileri sergiliyor. Birçok modelin tanıtım bilgilerinde emisyon oranları ön plana çıkıyor. Özellikle büyük sedan ya da arazi araçlarında 'çevre' teması öne çıkıyor. Dizel motorlarla ilgili hybrid çalışmaları, şehir elektriğinden şarj edilebilen otomobiller, hidrojen teknolojisinde son gelişmeler fuarda dikkati çeken konular arasında yer alıyor.

Frankfurt Otomobil Fuarı'nda 88 yeni modelin dünya tanıtımı yapılıyor. Paris Otomobil Fuarı ile birlikte iki yılda bir düzenlenen fuar, bu yıl, yan sanayi ve teknoloji firmalarıyla birlikte 260'tan fazla yeniliğe ev sahipliği yapıyor. Önceki yıl 940 bin ziyaretçi ağırlayan fuara bu yıl bir milyon kişi bekleniyor. 23 Eylül'e kadar açık kalacak fuarda Audi A4, BMW M3, X6, Kia ProCeed, Ferrari 430 Scuderia, Ford Kuga, yeni Focus, Mazda 6, Peugeot 308 ve Volkswagen Tiguan gibi yeni seri üretim modelleri görücüye çıktı. Sıra dışı tasarımları ve yenilikçi teknolojileri ile dikkat çeken Citroen Cactus, Nissan Nixim, Ford Verde, Peugeot 308 RC Z, Suzuki Kizashi ve Mercedes F700 gibi konsept modeller de sergileniyor.

Elektrikli modeller artıyor
General Motors, Avrupa'da Hidrojen4 adını verdiği yeni teknolojiyi tanıtıyor. Chevrolet Equinox Yakıt Pili'nin Avrupa versiyonu olan sistemle çalışan 100'den fazla araç yollara çıkmaya başlıyor. Hidrojen4'ün yakıt pilleri 93 kilovat elektrik üretiyor.

Çevreye daha az gaz yayıyor
Volkswagen üzerinde çalıştığı çevreci motor teknolojisini bluemotion olarak adlandırıyor. Bu teknoloji ile üretilen ve 100 km'de 4,5 litre yakıt tüketimiyle en ekonomik Golf olan BlueMotion tanıtıldı. Otomobil, kilometrede 119 gr karbondioksit çıkarıyor.

Dizelden daha ekonomik
Benzinli ve elektrikli motorların ortak çalışmasına dayanan hybrid teknolojisi, dizel motorlara da uygulanıyor. Peugeot 308 Hybrid HDi, sistem sayesinde dizele göre yüzde 30 yakıt tasarrufu sağlıyor. Böylece tüketim 100 km'de 3,4 litreye düşüyor.


By ZaZa

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Otomobiliniz Hakkında Püf Noktalar... | TNB